Paraziták a WC-ben

Lineáris féreg

Nagyon kicsi 20 nm átmérőjűburokkal nem rendelkező, ikozahedrális, egyszálú lineáris DNS-sel bíró vírusok.

Egy kivételes maradvánnyal megoldódott a éves őslénytani rejtély Dulai Alfréd A fosszília megőrizte az egykori állat lágytestének a lenyomatát is, így segített megfejteni a régóta fennálló őslénytani rejtvényt a kihalt állatcsoport eredetével kapcsolatban. Az észak-afrikai maradvány alapján egy bizarr, meztelencsiga-szerű állat rajzolódik ki előttünk, amely ásványi anyagokkal megkeményített páncéllemezeket viselt a hátoldalán.

lineáris féreg helminták hátul

A szokatlan kinézetű gerinctelen állat a millió évvel ezelőtt élt ún. Machaeridia-férgek közé tartozik, amelyek az ősmaradvány-anyagokban millió éven keresztül fordulnak elő. A lenyomatot egy olyan területen találták, amely már eddig is híres volt nagyon jó megtartású maradványairól pl.

lineáris féreg galandféreg a szekletben

Az új példány egyértelművé tette, hogy a Machaeridiák a gyűrűsférgek közé tartoznak. Ezzel a rendkívül sikeres és változatos csoporttal ma is bárki találkozhat, például földigiliszták vagy piócák formájában.

Milyen gyógyszerek a kerekféreg kezelésére különös megjelenésű állatok páncéllemezeit több mint évvel ezelőtt írták le először, majd világszerte előkerültek a fent említett millió éves intervallumban lerakódott tengeri üledékes kőzetekből, ami arra utalt, hogy fontos és gyakori alkotóelemei voltak az lineáris féreg tengeri ökoszisztémáknak.

lineáris féreg gyógyszerek férgek megelőzésére felnőtteknél

Eddig azonban nagyon keveset tudtak a paleontológusok az állat testfelépítéséről, illetve arról, milyen kihalt és ma élő állatcsoportokkal álltak rokonságban. Ennek az az oka, hogy az állat elpusztulása után a lágytest gyorsan lebomlik, vagy megeszik a dögevő szervezetek.

lineáris féreg a fehér férgek férgek

Így az ősmaradvány-anyagban szinte kivétel nélkül csak az izolált, szétszóródva beágyazódó páncéllemezek fordulnak elő, a pontos meghatározáshoz és rendszertani besoroláshoz alapvető fontosságú lágytest nem állt a paleontológusok rendelkezésére. A kihalt páncélos Machaeridia-féreg lenyomata balra és rekonstrukciója jobbra. Különböző színek jelölik az állat testét sárgaa végtagokat vörösa sörtéket szürkea páncéllemezek rögzülését zöld a belet lila és a dorzális lineáris szerkezetet lineáris féreg A korábban ismert, foltszerű adatok tehát nem voltak elegendőek lineáris féreg Machaeridiák rokonságának megállapításához, és sok elképzelés született arra, hol helyezzék el a csoportot az állatvilág törzsfáján.

Különböző megfontolásokból próbálták őket a puhatestűekkel, a rákokkal, a tüskésbőrűekkel, illetve a gyűrűsférgekkel kapcsolatba hozni. A most lineáris féreg 3 centiméter hosszú példány azt mutatja, hogy a háti páncél alatt lineáris féreg Machaeridiáknak megnyúlt teste volt, páros végtagszerű nyúlványokkal minden szelvényen.

lineáris féreg paraziták elleni gyógyszer

A nyúlványok mindegyikén két köteg hosszú, merev sörte helyezkedett el. A szelvényezett testfelépítés és a sörtéket viselő "végtagok" pedig egyaránt a gyűrűsférgekkel hozzák szoros rokonságba a kihalt tengeri állatokat.

Iskolában tartottak felvilágosítás

A gyűrűsférgeken belüli helyzetük még nem tisztázott, de a kutatásról beszámoló, a Nature-ben publikált cikk szerzői szerint egy még ma is élő tengeri sörtésféreg-csoporthoz hasonlítanak leginkább. A lelet a gyűrűsférgek evolúciójának kutatása szempontjából is fontosnak bizonyult, mivel azt mutatja, hogy az ún. Ez később, millió lineáris féreg használat után "kiselejtezésre" került - a ma élő képviselőik már nem élnek ezzel a védekezési móddal.

lineáris féreg parazitaoldó tabletták