Account Options

Paraziták Ciprusban, A Leyland ciprus károsítói

András kérdése: A tujafákon barnára színeződött leveleket látni és egész ágak halnak el.

paraziták Ciprusban

Mi bántja a tujafákat, mit lehet tenni megvédésükre? Aki válaszol: Dr. Mikulás József, paraziták Ciprusban főiskolai tanár, növényorvos, a mg. A tujafákat állati kártevő, vagy kártevők támadták meg tujaszú, boróka-tarkadíszbogár.

paraziták Ciprusban

Terjedésük az utóbbi időben Közép-Európa több országában, így hazánkban is jelentős mértékben felgyorsult, ennek következtében kártételük is igen jelentőssé vált a parkokban, kertekben, a ciprusfélék közkedvelt nemes fajtáin. Boróka-tarkadíszbogár A tujaszú a fertőzés mértékétől függően ágelhalást, vagy előbb-utóbb a teljes fa elhalását okozza.

Parazita helminták

Kizárólag ciprusféléken él. A fák belsejében fejlődő kártevő.

paraziták Ciprusban

Fő tápnövényei a boróka, a tuja és a hamisciprus nemzetségek fajai. A bogár jelenlétét legkönnyebben telelő járatai árulják el. Rágási kártételén horogféreg helminták gombabetegségek közreműködője, a ciprusrák kórokozójának, e patogén gombafajnak terjesztője.

Növények/Növények gyógyhatása/Ö/Örökzöld ciprus

A ciprusrák a ciprusfélék egyik legveszélyesebb és legszéleskörűbben elterjedt parazita gombája. A betegség a növényt a sebzésen keresztül fertőzi meg. A gombás betegség következtében az ágak elszáradnak, a levelek sárgás, barnás színezetűek lesznek.

A maszk már egy éve része a mindennapjainknak, de még most is derülhetnek ki újdonságok vele kapcsolatban.

Boróka-tarkadíszbogár röpnyílása Másik állati kártevő a boróka-tarkadíszbogár, paraziták Ciprusban rendkívül kártékony. Kedvez számára a meleg és száraz időjárás.

Gyors növkedesű vs. lassú növekedésű fa

A tujákat és a borókákat károsítja, elsősorban a legyengült növényeket támadja meg. Jelenlétét barnára színeződött levelek, hajtás- és ágelhalások, valamint a törzsön található kis lyukak jelzik. A bogár kéreg alá lerakott petéiből kikelő lárvái befúrják magukat a növény fás részébe, ezzel jelentősen akadályozzák a nedvkeringést. A száradásos tünetek egyre súlyosabbá válnak, míg végül a növény teljesen elszárad, az immár paraziták Ciprusban bogár pedig kirágja magát és röpnyíláson keresztül kirepül.

A Leyland ciprus károsítói

Károsodott tujafák Védekezés. A boróka-tarkadíszbogár a sárga színű ragacsos rovarcsapdával is fogható, gyéríthető. Igazán hatékony növényvédő szer jelenleg nincs ellene, a megelőzésre, a tuja egészséges állapotban tartására kell törekedni.

paraziták Ciprusban

Ha az említett állati kártevők megtámadják a tuját, paraziták Ciprusban a megtámadott részt mielőbb el kell távolítani és elégetni, szükség esetén akár az egész fát kivágni, hogy a szomszéd fára a kártevők ne menjenek át.