Egyre gyakoribb a szívférgesség a kutyáknál

Szivféreg video

Ráadásul külföldi nyaralásainkra egyre többen visszük magunkkal kedvenceinket, így nagyobb esélyük van, hogy olyan kórokozókkal találkozzanak, amelyekről eddig nem, vagy csak alig hallottunk.

szivféreg video

Ezek közül az egyik a szív- és bőrférgek által okozott fertőzöttség. A két féregfaj igen közeli rokonságban áll egymással és mindkettő terjesztésében a szúnyogok szerepe elsődleges. A fertőzött állatból történő vérszívás után egy újabb szúrással ezeket a kórokozókat kedvencünkbe, vagy akár belénk ,emberekbe is beolthatják.

szivféreg video

A fertőzés szempontjából tehát a kutyához, macskához hasonlóan az ember is ugyanúgy veszélyeztetett. Fontos különbség azonban, hogy amíg a bőrférgesség csak a bőrben szivféreg video ártalmatlan elváltozásokat kis csomók jelennek meg a bőrön, amelyekből a felnyitást követően férgek ürülnekaddig a másik súlyos szívbetegséghez hasonlatos elváltozásokat is okozhat a betegség késői szakaszában mint például nehézlégzés, fulladás és kedvencünk elhullását is okozhatja.

szivféreg video

Ezen férgek jelenléte a szervezetben akár hónapokon át rejtve maradhat, mert sok esetben hosszú ,tünetmentes időszak előzi meg a betegség kialakulását. A védekezés legfontosabb pillére a megelőzés. Ez a szúnyogok elleni védekezést jelenti.

szivféreg video

Számos, a szúnyogokra is ható készítmény van forgalomban. Állatok esetében többféle, speciálisan erre a célra kifejlesztett, széles spektrumú féreghajtó tabletta vagy szivféreg video készítmény áll a rendelkezésünkre, amely rendszeres időközönkénti alkalmazása segíthet a betegégség kialakulásának megelőzésben.

Állatbarat - Minden a szívférgesség veszélyeiről